Hiedanrannan vanhassa Kuivaamossa on kuiva yleisökäymälä

15.06.2016

Ensimmäistä kertaa Suomen historiassa on koko festavaalien sanitaatiohuolto päätetty toteuttaa kuivakäymälöillä. Kuivakäymälät on alueelle tilattu DT-keskus Kuivakäymälästä, joka on pirkanmaalainen pitkän linjan kuivakäymäläteknologian osaaja. DT-keskuksen Raini Kiukas on suunnitellut käymälät yhteistyössä alueen rakentajan kanssa ja toimittanut kuivakäymäläjärjestelmät Kuivaamoon. ”Kova homma on ollut suunnitella tällaista ensimmäistä kertaa, mutta lopputulos puhuu puolestaan. Festarikävijät saavat kerrankin hajuttoman ja mukavan käymäläkokemuksen ja koko hommaan ei käytetä tippaakaan vettä. Myös ravinteet käytetään osin alueella hyödyksi tänä kesänä”, Kiukas kehuu. Kuivakäymälöistä pääsee nauttimaan myös jatkossa kaikissa Kuivaamon kulttuuritapahtumissa.

Hiedanrannan vanha tehdasalue on käymässä läpi suuria uudistuksia. Nyt myös suuri yleisö pääsee ihastelemaan vanhan tehdasalueen maisemia ja vanhaa Hiedanrannan kartanoa, kun portit avautuvat koko kansalle perjantaina 17.6. Alueelle ollaan kaavailemassa tulevaisuudessa jopa 25.000 uutta asuntoa, mutta toistaiseksi alueen toiminta on rajoittunut lähinnä tapahtumiin kartanolla. Ensi viikonloppuna tilanne kuitenkin muuttuu, kun SWÄG festivaali aloittaa uuden sivun alueen historiassa. Alueen vanha Kuivaamo on muunnettu tapahtumakäyttöön ja se vihitään käyttöön ensi perjantaina, kun kuivaamon lavalle nousee joukko elektronisen musiikin kuumia nimiä. SWÄG festivaalin kävijöitä ei hemmotella ainoastaan hyvällä musiikilla, vaan uudenlaisilla käymälöillä. Takana ovat ajat, kun festarikävijät joutuvat tekemään tarpeensa haiseviin tapahtumakäymälöihin, joihin astuakseen pitää rohkeimmankin ottaa vahvistusta loppuillasta. Kuivaamon sisälle on asennettu kaksitoista erottelevaa kuivakäymälää ja kuusi vedetöntä pisuaaria. Lisäksi invavessassa on kompostoiva kuivakäymälä.

Ensimmäistä kertaa Suomen historiassa on koko festavaalien sanitaatiohuolto päätetty toteuttaa kuivakäymälöillä. Käymäläseura Huussi ry:n projektiasiantuntija Karoliina Tuukkanen on ollut mukana asian kehittelyssä alusta saakka. ”Tämä on meille todella kova juttu, kuivakäymälöitä kysellään tapahtumiin kokoajan yhä enemmän ja enemmän. Lisäksi tämä on erinomainen esimerkki Hiedanrannan kehittäjien rohkeasta asenteesta, he ovat alusta saakka olleet ihan täysillä mukana tässä kehitystyössä” Tuukkanen toteaa. Hiedanrannan alueesta halutaankin kiertotalouden edelläkävijä ja tulevaisuuden mahdollisia ratkaisuja kokeillaan alueella jo nyt.

Kuivakäymälät on alueelle tilattu DT-keskus Kuivakäymälästä, joka on pirkanmaalainen pitkän linjan kuivakäymäläteknologian osaaja. DT-keskuksen Raini Kiukas on suunnitellut käymälät yhteistyössä alueen rakentajan kanssa ja toimittanut kuivakäymäläjärjestelmät Kuivaamoon. ”Kova homma on ollut suunnitella tällaista ensimmäistä kertaa, mutta lopputulos puhuu puolestaan. Festarikävijät saavat kerrankin hajuttoman ja mukavan käymäläkokemuksen ja koko hommaan ei käytetä tippaakaan vettä. Myös ravinteet käytetään osin alueella hyödyksi tänä kesänä”, Kiukas kehuu. Kuivakäymälöistä pääsee nauttimaan myös jatkossa kaikissa Kuivaamon kulttuuritapahtumissa.